Naturdiakoni

Naturdiakoni for børn/børnefamilie

Hvorfor skal man arbejde med naturdiakoni for børn?

Vores formål med naturaktiviteter for børn er at give dem glæde og udfordringer, lære dem at passe på skaberværket og også give børnene et medansvar for at passe på vores jord. Og alt tyder på, at den tid, børn bruger i naturen, er rigtig godt givet ud. Naturoplevelser og aktiviteter giver nemlig ikke kun børnene sundhed og trivsel, mens de er i naturen. For det at børnene færdes i naturen gør, at mange børn bliver ansvarsfulde både ift. at værne om - men også at benytte naturen.

I Danmark har interessen for både klima, miljø og naturen været stigende de seneste år. Og mange kirker er med på den grønne omstilling, naturligvis med respekt for kirkens lange historiske tradition samt religiøse handlinger. Så naturdiakoni for børn kunne være nogle spændende ture i lokalområdet, måske på kirkegården, hvor man kunne bygge fuglekasser, plante træer på nedlagte grave, lave blomster-frøbomber i bede eller bygge insekthoteller. 

Hvordan kan man arbejde med børn/børnefamilier i naturen

Projekt ”Kan myrer spises?
Et afholdt landsdækkende natur-projekt med forskellige ture i naturen for børnefamilier med udfordringer, som selv mangler mod og overskud til at komme ud i naturen. 
Læs mere om hvordan 24 lokale sogne i DK fik lavet naturaktiviteter med børnefamilier som var med til at danne netværk og agere løftestang til at bedre nogle familiers sociale vilkår.  

Få inspiration til aktiviteter i naturen med børnefamilier her


”Friluftsaktiviteter og CRAFT-psykologi”.
Kender du det? At du kan være så fordybet i noget kreativt som du er rigtig glad for at lave og hvor du også bruger dine hænder, gerne sammen med andre? Det kan være aktiviteter som at snitte, male, strikke, bygge drager eller lave skulpturer på stranden, gerne sammen med børn. I projekt ”Friluftsaktiviteter og CRAFT-Psykologifor børnefamilier med udfordringer", inviterede de lokale sogne børnefamilier med ud i naturen og inddrog forskellige praktiske CRAFT-aktiviteter med fokus på at familierne kom i flow og fik skabt ”meningsfuld selvforglemmelse” for en stund. ​​​​

”Kan myrer spises?”

Stenløse-Fangel Menighedspleje og Familieforeningen fra Skt. Clemens i Odense drog på naturtur. 

Naturdiakoni rettet mod unge

Hvorfor naturdiakoni med unge

Der sker noget interessant ved helt enkelt at flytte unge ud af deres normale kontekst og ind i et andet miljø fx på en strand eller i en skov. At opholde sig i naturen har vist sig at reducere stress og angst, og det kan forbedre den mentale velvære. Unge, der deltager i aktiviteter i naturen, kan opleve øget ro. At tilbringe tid i naturen kan hjælpe de unge med at udvikle en stærkere forbindelse til naturen og kan føre til øget bevidsthed om miljøspørgsmål og et ønske om at tage vare på naturen. Samvær i naturen kan styrke unges relationer og sociale færdigheder. En ung der var med på weekend, hvor fokus var på naturaktiviteter, fortalte om at være i naturen: ”Det er bare dejligt at være her, jeg kan mærke, jeg bliver glad.” 

Hvordan man kan arbejde med naturdiakoni og unge

Weekend for unge

Hos Menighedsplejen i Danmark ønsker vi at støtte unge mennesker i deres udvikling af talenter og åndsfrihed. Vi vil gerne bidrage til udviklingen af selvstændige, aktive, samarbejdskompetente unge mennesker med høj grad af livsduelighed og kompetencer til at begå sig i uddannelse, arbejdsliv og hverdagsliv. På et weekendophold kan:

1) Deltagerne lære sig selv bedre at kende (selvindsigt)

2) Deltagerne får viden og redskaber, de kan bruge i deres hverdag

3) Deltagerne oplever at være en del af et fællesskab

Tidligere deltagere oplevede, at weekenden blev et slags åndehul rent socialt, hvor de kunne få anderledes oplevelser med andre unge i et nyt miljø. Et socialt og personligt åndehul, hvor man fik fri fra hverdagens normale forventninger og krav.

Læs om åndehuller for unge her

 

Stressfri for unge

I en verden, der bliver stadig mere kompleks og krævende, står unge over for mange udfordringer, herunder sociale medier, karriereambitioner og usikkerheder i forbindelse med identitetsdannelse. Dette pres kan resultere i en stigning i stressniveauer blandt unge, hvilket påvirker deres mentale sundhed og velvære. Derfor er det afgørende at etablere grupper med fokus på stressfri for unge, for at hjælpe dem med at håndtere disse udfordringer og opnå en sund balance i deres liv.

En gruppe unge på 5 til 8 personer med fokus på stressfri, giver de unge mulighed for at lære og udveksle sunde coping-strategier. Dette kan omfatte mindfulness-øvelser, kristenmeditation og fysiske aktiviteter hvor arbejde med og i natur indgår. Alle disse aktiviteter fremmer ro og afslapning. Når de unge har værktøjer til at håndtere stress, er de bedre rustet til at tackle udfordringer i deres liv.

En unge fortæller følgende om stille vandring: ”Det gjorde stort indtryk på mig at gå i stilhed. Jeg var også overrasket over at alle var stille”. 

Lade batterierne op i naturen - sammen

Se den lille film om åndehuller - unge på weekendophold med menighedsplejen. 

Naturdiakoni rettet mod psykisk sårbare

Hvorfor skal man arbejde med naturdiakoni for psykisk sårbare

25 % af alle sygdomstilfælde er i dag skyldes psykiske lidelser, så diakoni målrettet psykisk sårbare, er diakoni i et moderne samfund. Mennesker med psykisk sårbarhed er ofte i kortere eller længere tid sygemeldt fra arbejde eller studie. Det skaber nemt en ensomhedsfølelse – en følelse af ikke at være en del af samfundet.

Forskning i naturterapi viser entydigt, at naturen har en positiv indvirkning på mennesker med psykiske udfordringer som stress, angst, depression, ptsd mm.  Det er stressreducerende, skaber koncentration og positive følelser. Og dette særligt, hvis man opholder sig i naturen med en fordybelse for øje. De fleste mennesker oplever også, at naturen har en helende kraft, og det er livsbekræftende at se planter gro og dyrerigets mangfoldighed. Fokus kommer et øjeblik væk fra svære livsomstændigheder.

Vi har derfor i Menighedsplejen udviklet og afprøvet aktiviteter med rummelige fællesskaber, hvor psykisk sårbare kan have glæde af naturen. Et sted uden præstation, hvor man bare kan være. Vi har inviteret psykisk sårbare til pilgrimsvandringer i naturen og stressramte til at komme og lave havearbejde ved kirkens grønne områder. Vi har så at sige, bragt kirken ud i naturen og taget naturen ind i kirken!

I kirken kan vi noget særligt på dette område. Vi har et kirkerum, hvor mange mennesker – uanset religiøs overbevisning – oplever en ro og fordybelse, der kan få nervesystemet til at falde til ro. Samtidig har mange kirke grønt omkring sig - eller blot plads til et par højbed og nogle krukker! 

Hvordan man kan arbejde med naturdiakoni for psykisk sårbare

Stressfri i Folkekirken – let havearbejde på kirkens område

Kirken kan invitere til, at mennesker med psykisk sårbarhed kan deltage i let havearbejde enten ved pasning af højbed i en gård eller pasning af det grønne omkring kirken. Aktiviteter kan bestå i at forspire blomster og grøntsager om foråret, plante dem ud og passe dem og senere i fællesskab høste og spise. Om vinteren kan kirken invitere til at lave natur-kreative aktiviteter som at binde kranse, rulle bivokslys, lave juledekorationer, lave mad over bål etc.

Vi har afprøvet konceptet i Apostelkirken på Vesterbro i København, hvor vi har åbent hus hver onsdag kl. 13 – 15. Efter natur-delen er det muligt at deltage i en times guidet meditation i kirken fra kl. 15 – 16. Få inspiration til at lave Stressfri i Folkekirken via nedenstående manual, der fortæller om målgruppen og metoden. Læs mere her

Du kan finde vejledning i, hvilke aktiviteter du kan lave i Stressfri i dette dokument:

 

Indled et fællesskab i det fri med en ”kom til stede-meditation”.
Hvis du er udenfor med en gruppe, så indled med en kort ”kom til stede-meditation”, hvor deltagerne kan finde ro i det nuværende øjeblik ved at mærke lyden fra blade, solen mod huden og derved finde lidt ind til deres kerne. Her kan du italesætte rammerne for fællesskabet, hvor alle deltagerne er til stede, og det kan gøres på en særlig omsorgsfuld måde.

Se et eksempel på en ”kom til stede”-meditation i Stressfri-manualen side 9, og tilpas den dit fællesskab. 

 

Bål for stressramte og psykisk sårbare
Tilbyd fællesskab omkring et bål for stressramte for eksempel på månedlig basis. At sidde ved et bål og få alle sanser i spil – lugten fra træet og røgen, lydene og flammernes dans – er en god måde at komme fra hovedet og ned i kroppen om hjertet. De fleste mennesker finder ro ved at sidde ved et bål, og samtalerne flyder lidt lettere. Du kan guide til en bål-meditation, så deltagerne hjælpes til fordybelse ved bålet. Se ”Vejledning i at lave aktiviteter i Stressfri” side 7

 

Generelt for arbejdet med psykisk sårbare
Afgørende for aktiviteter for stressramte og psykisk sårbare må være, at der skabes en tryg og rummelig stemning, at rammerne for aktiviteterne er klare. Samtidig må der ikke være meget støj eller uro. Det er godt at italesætte, at man som deltager har mulighed for at trække sig fra dialog enten ved at skabe et stille-bord med grej til kreativ fordybelse og nogle bøger eller blot nævne, at det kan være sundt at være i et fællesskab uden at være i dialog.Fælles for aktiviteterne i sådanne tilbud må være, at de forsøger at få sindet i ro – at komme fra sindet til kroppen og hjertet. Samtidig er det godt, hvis de deltagere, der ønsker det, kan dele udfordringer om stress. Endelig er det vigtigt med synlig ledelse af aktiviteten for at sikre, at rummet forbliver trygt for alle deltagerne. 

Guds skaberværk giver ro

Få konkret vejledning i at bygge en stressfri aktivitet op. 

Læs Stressfri-manual her

Spire og gro
Aktiviteter i Stressfri​​​​​​​

Naturaktivitet med vintertema

Pilgrimsvandringer med plads til sårbarheden
At vandre sammen i naturen er en uforpligtende og nem måde at være sammen på. Som psykisk sårbar kan det være svært at have relationer, og her er vandring i naturen en god måde at være sammen på. Når naturen omslutter os – den store katedral – så kommer vi ofte nemmere fra hovedet og udfordrende tankemønstre og ned i kroppen og hjertet. Samtalen glider lidt nemmere, og der opstår et ligeværd i mødet med naturen. Vi er alle lige, når vi sammen betragter en solsort.

 

Pilgrimsvandring med plads til sårbarheden
Vi har i Menighedsplejen udviklet et inkluderende fællesskab ”Pilgrimsvandring med plads til sårbarheden” for mennesker med sårbarhed og udsathed. Målgruppen er mennesker, der er brugere af Kirkens Korshærs varmestuer eller socialpsykiatiske tilbud o. a. Det handler om at skabe mulighed for, at de, som er på kanten af samfundet og ramt af ensomhed, psykisk sygdom og andre former for udsathed, kan finde et fællesskab med hinanden og naturen. Her bruges vandring og natur som et fælles tredje. Deltagerne hentes i minibus og køres til et naturrigt sted, hvor der er mulighed for at vandre sammen i eget tempo. Her opstår sjælesorgssamtaler spontant, og en deltager fra Kirkens Korshær har udtalt: ”Vi render alle sammen rundt med tunge rygsække fyldt med en masse møg, men det var som om, at vi parkerede dem ude i bussen. Der venter de sikkert på os, når vi kommer ud igen, men hvor har det været en dejlig pause.” Dagen afsluttes ofte med bål og fællesspisning.

Projektet etableres ofte i samarbejde mellem Kirkens Korshær, socialpsykiatiske mødesteder og den lokale kirkes menighedspleje.

Læs mere om metoden i projektet i vores manual:

 

Korte pilgrimsvandringer i park tæt ved kirken
I projektet Stressfri i Folkekirken inviterer en gang imellem stressramte og psykisk sårbare til korte vandringer i en lokal park tæt på kirken. Vandringerne varer maksimalt en time og er i et roligt tempo med flere reflektionsstop undervejs. Her spejler vi vores egne følelser i naturen – den store stærke eg, som kan minde os om den styrke, der også er i os mennesker. De fine skrøbelige blade, der forgår med årstiden, minder om vores sårbarhed.

 

Kom godt i gang
Inviter til en kort vandring. Bed deltagerne stille sig i en rundkreds og fortæl om rammerne for turen. Du kan her komme med en kort refleksion over et tema for dagen. Fortæl at det er muligt at tage hjem undervejs, hvis det er nok for i dag. Lav stop undervejs, hvor du guider til fordybelse i naturen, hav eventuelt sangark med. Det er smukt at synge i det fri. Afslut igen med en rundkreds, hvor deltagerne kan sige et ord, som beskriver, hvordan vandringen har været. Dem der har lyst til at dele. Afslut eventuelt med at synge pilgrimssangen: Må din vej gå dig i møde af Holger Lissner og Per Harlang. Find sangen her

Læs manual om at afholde Pilgrimsvandring med plads til sårbarheden

Læs her

Pilgrimsfællesskabet synger

Naturdiakoni for voksne/ældre

Hvorfor skal man arbejde med naturdiakoni for voksne/ældre

Vi ved at naturen har en god indvirkning på mennesker i forhold til at forebygge stress og depression, men det kan også have en positiv indvirkning på mennesker, der er ramt af fysiske og/eller psykiske sygdomme. Derfor har vi i menighedsplejen lokalt og nationalt udviklet og afprøvet forskellige typer af natur aktiviteter, hvor kirken kan bruge sin unikke åndelige dimension til at invitere mennesker med ud i naturen. For eksempel har vi gode erfaringer med pilgrimsvandringer, hvor naturen kan bidrage til at spejle menneskers sind, ligesom diakoni på kirkegården kan give plads til andre mennesker, end dem, der kommer til gudstjenesten om søndagen. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du kan komme i gang med sådanne aktiviteter.

Nedenfor er nogle eksempler på, hvad vi eller vores medlemmer har lavet af diakonale aktiviteter for netop denne målgruppe. 

Hvordan man kan arbejde med naturdiakoni for voksne/ældre

Gå med Gud
Alle kender det nok alle sammen. Det forløsende i at gå en tur med andre hvor samtalen glider let, samtidig med, at tavsheden er lettere at bære. Derfor er det heller ikke så svært at gå en tur sammen med fremmede. Bare det, at vi går forbi de samme ting, giver os en fælles referenceramme at tale ud fra. Det at kirken inviterer til gåtur er den nok en af de nemmeste aktiviteter – men det gør den ikke mindre værdifuld. For selv om vi aldrig har været flere mennesker på jorden, har vi heller aldrig set så høj en forekomst af ensomhed. Det er fantastisk at vandre i naturen, hvor vi kan være fælles under den samme himmel.  

Tips til hvordan du kommer i gang

Kaffepause

Vandretur med fællesskab

Læs om at "Gå med Gud"

Diakoni på kirkegården
Diakoni på kirkegården kan være mange ting. På nogle kirkegårde har man lavet et staudebed, hvor de sørgende kan komme og plukke buketter til deres afdøde. Andre steder har man på kirkegården lavet en gynge, der går under navnet fortællegyngen, hvor børn og ældre kan sidde sammen og fortælle historie om den afdøde. Andre steder har man lavet kirkekaffe på kirkegården, hvor man gør det muligt for de sørgende at få en kop kaffe og tale med en anden. Nogen steder har de endog skabt et sorgkorps, der skiftes til at komme på kirkegården og være til rådighed for dem, der har mistet og behov for en samtale. Nedenfor kan du læse om kaffe på kirkegården. 
Læs mere her

Diakoni på kirkegården

Graveren kan være de efterladte til hjælp både praktisk og som samtalepartner. Læs historie

Se nogle af vores aktiviteter her