

På naturtur med menighedsplejen
Udsatte børnefamilier og naturen
Sidst i august 2019 gik turen til Tusindårsskoven ved Odense sammen med Stenløse-Fangel menighedspleje og Familieforeningen fra Skt. Clemens med opsamling af henkastet affald for øje.
Søndag formiddag, rigtig flot blå himmel, solen var fremme og det var allerede ganske lunt, da vi mødtes foran kirken. Samlet kørte vi til Tusindårsskoven. Bilerne var pakket med vand, køletasker med lækker frokost mv., så umiddelbart skulle man tro, at der var lagt op til en hyggelig og afslappet familieskovtur. Men nej, bilerne indeholdt nemlig også neongule veste, masser af grønne affaldssække, handsker i alle størrelser, samt gribetænger med næb mv. Disse ting havde vi fået fra projekt ”Ren Natur” som er et frivilligheds- og sponsorkoncept, hvor foreninger mod at samle henkastet affald i deres tilhørskommune, kan tjene sponsormidler
Så med det rigtige helt udstyr, var vi godt klædt på til mission REN NATUR og efter en kort intro omkring sikkerhedsforanstaltninger fra ledergruppen, bl.a. at børn ikke måtte gå alene og procedurer vedr. opsamling af kanyler, medicin mv. gik vi i gang i mindre grupper, i hvert vores område. Nogle i skoven og andre på den store plads. Efter lange trave- og opsamlings ture, var der drikkepause, hvor flere af børnene fortalte, hvad de hver især havde fundet på turen. Det var bestemt ikke småting der blev samlet op. Smidt væk! Af os mennesker, som desværre nogle gange glemmer at NATUREN ER EN GAVE, SOM VI SKAL VÆRNE OM OG IKKE MISBRUGE SOM EN SKRALDESPAND.
Naturen er vores fremtid
Vi fandt for eksempel en 1/2 sovemadras, tomme dåser, flasker, plastikposer, en styrthjelm, tunge metal ting til et hejsesystem og utallige cigaretskodder. Men nu blev alt det da heldigvis fjernet fra skoven!
Efter drikkepausen tog vi yderligere en opsamlingstur i skoven, hvorefter vi gik tilbage og lagde vores fyldte, grønne affaldsposer det sted, vi havde aftalt med Odense Kommune, som henter sækkene. Derefter var der lækker frokost med sandwich og andet godt. Dagen blev afsluttet med fakta om affald samt en quiz om nedbrydningstiden på forskelligt henkastet affald. Alle børn og unge der deltog, var meget optagede af emnet og var desuden MEGET aktive i selve opsamlingen af affald. Efter al det hårde slid var vi trætte, men også rigtig glade for den positive og gode dag i skoven.
Det er pudsigt at skoven lige hedder Tusindårsskoven, men måske siger det også noget om, at vi mennesker hver især har en kortere levetid end naturen. Naturen skal eksistere i mange af tusinder år endnu. Derfor er det også så vigtigt, at vi mennesker passer godt på den og lærer vores børn det samme. For naturen, for klimaet og for vores fremtid.
Det tager lang tid for naturen
Når materiale ikke findes naturligt i naturen, nedbrydes det meget langsomt.
Balloner er fra 10 til 500 år om at blive nedbrudt
Cykler mindst 1000 år, da metal ikke nedbrydes særlig nemt
Med sodavands- og øldåser tager det mere end 500 år for naturen at nedbryde. Så hvis vi undlader at smide vores dåser i naturen og i stedet afleverer dem i supermarkedet eller i metal containeren kan 100 brugte dåser blive til 88 nye dåser ved genanvendelse, altså en energibesparelse på ca. 80 %.
Nedbrydning af glas tager op til 1.000.000 år.
Se evt. Ren Naturs link rennatur.org ved interesse.
Måske er du også interesseret i

På tur i Tusindårsskoven ved Odense med SMPs naturprojekt "Kan myrer spises?"
Vi støtter sognene med deres lokale julehjælp med 500.000 - 600.000 kr.

