

Etablér en lokal genbrugsbutik
Genbrugsarbejdet er en virkelig god livsnerve for menighedsplejen i et lokalområde og for det landsdækkende diakonale arbejde.
Hvis I gerne vil i gang med en lokal genbrugsbutik, kræver det, at man har en menighedspleje med vedtægter og bestyrelse, eller at man gerne vil oprette en. Overskuddet i butikken kan ikke doneres til kirken, men alene til den lokale og landsdækkende menighedspleje. Menighedsplejen i Danmark er med i hele fasen fra etableringen af butikken, til den står færdig til åbning.
Vi vil gerne høre fra jer uanset om I er et lille sogn eller en del af storbyens mylder. Vores erfaring er, at en genbrugsbutik kan blive et godt aktiv for kirken/menighedsplejen og for lokalsamfundet både i byen og på landet.
Genbrugsbutikken i en lille by som Bevtoft bliver socialt samlingssted for lokalsamfundet når de inviterer til loppemarked på butikkens parkeringsplads. I storbyen Holstebro har Kirkens Genbrug hele to butikker.
"I Kirkens Genbrug på Frederiksberg anser vi os selv, som den fremskudte kirke, og vi tager godt imod alle, der vil være frivillige i butikken, og inviterer dem med til fællesskab i kirken", Vibeke Jakobsen leder af butikken i Frederiksberg.
Vi hjælper med etablering af butik
Vores erfarne genbrugskonsulenter i Menighedsplejen i Danmark er med i hele processen, fra den første tanke, til etableringen af butikken. Vi deltager i afholdelse af informationsmøder for interesserede frivillige og er behjælpelig med at finde et butikslokale med en god størrelse, en rimelig husleje og en god beliggenhed. Genbrugskonsulenten leder renoveringen og etableringen af butikslokalet, understøttet af frivillige.
Vores konsulentstøtte er helt gratis, fordi vi er sammen om at investere i butikken for fremtiden. Det er Menighedsplejen i Danmark, der lejer butikslokalerne, så der er ikke nogen økonomisk risiko for jer ved at starte en butik. Desuden lægger Menighedsplejen i Danmark ud for renovering og butiksindretning. Dette beløb bliver løbende betalt tilbage, når butikken begynder at tjene penge. Genbrugsbutikkerne drives som selvstændige foreninger, af frivillige medarbejdere, i tæt samarbejde med den lokale menighedspleje og Menighedsplejen i Danmark.
Vi udvikler butikken sammen
Menighedsplejen i Danmark har sammen med vores 22 genbrugsbutikker etableret et Netværksudvalg.
I netværksudvalget samarbejder Menighedsplejen i Danmark og butikkernes ledelse om at udvikle butikkerne. Vi udveksler erfaringer og hjælper hinanden. Netværket tilbyder butikkernes frivillige kurser og workshops, som fx handler om at indrette butik, sætte pris på genbrugsguldet eller skabe en rummelig frivillighedskultur.
”Vi har alle sammen nogle kompetencer fra vores tidligere erhverv og det er da dejligt at kunne bruge sine kræfter på noget der giver mening” siger Gerda, der er medarbejder i Kirkens Genbrug Sønderborg.
