

Højskoleferie for ældre
Hvorfor er det en god ide at lave en højskoleferie for ældre?
For mange af os er ferien en tid vi ser hen til. En pause fra hverdagen, hvor vi kan få ladet batterierne op. En tid, hvor vi har mulighed for at opleve andre sider af livet og være sammen med tætte relationer i en anden kontekst. En dejlig tid, som også kan give et nyt perspektiv på hverdagen. Ligeledes skaber ferien fælles minder og øger samhørigheden til ens nærmeste.
Men mange ældre kommer ikke på ferie, for eksempel på grund af dårlig økonomi eller et svigtende helbred. Men det kan også skyldes, at man ikke længere har nære relationer, som det er naturligt at tage på ferie sammen med.
”Det har været så dejligt, så dejligt. Tiden går alt for hurtigt. Jeg har så meget med hjem. Jeg har nydt det. Jeg har været langt nede, jeg ville ikke leve mere, jeg havde ikke noget at leve for- nu har jeg slet ikke de tanker mere. ” siger Maibritt 77 år.
Men netop ældre mennesker med udfordringer og bekymringer kan have stor glæde af at komme lidt hjemmefra og blive beriget med nye oplevelser.
”Jeg havde egentlig lukket min livsbog, men efter en uge på Tisvilde Højskole, ved jeg at der er nogle sider endnu” siger Grethe der er 87 år.
Hvad går højskoleugen ud på - hvordan er programmet?
Opholdet foregår på Tisvilde Højskole, som er en seniorhøjskole. Der er mange fordele ved at vælge en seniorhøjskole, f.eks. er den indrettet med hensyntagen til ældre menneskers behov. Der bliver serveret dejlig mad og højskolen ligger meget naturskønt.
Vi har lejet hele højskolen og har derfor selv været med til at planlægge hele ugen.
Vi har lagt et alsidigt program, der sikrer, at der er noget for enhver smag. Sang og musik er altid et hit. Alle deltagere får et program for hele ugen og man kan deltage i det man har kræfter til. Fokusset for opholdet er at skabe et godt fællesskab, hvor alle føler sig inkluderet.
Hvordan kan I selv arrangere en højskoleferie for ældre?
Der er mange folkehøjskoler i Danmark og man kan sagtens tage af sted i en lille gruppe fra en menighedspleje. Vær dog opmærksom på de fysiske forhold, hvis I tager ældre med som er udfordret på helbredet. Ligeledes er programmet lagt af højskolen – og måske ikke det, som er ideelt for jeres gruppe.
Vores erfaring er, at der helst ikke må være for lang transporttid til feriestedet – det bliver for besværligt og unødigt anstrengende for deltagerne.
Det kan være oplagt at flere sogne planlægger en ferie sammen.
Hvordan kommer man med - hvem er målgruppen?
Hvis jeres menighedspleje selv vil arrangere en højskoleferie bestemmer I selvfølgelig selv, hvem deltagerne er.
Hvis I ønsker at deltage i et af de højskoleophold, som arrangeres af Menighedsplejen i Danmark er formålet: At give ældre mennesker i en svær livssituation en mulighed for at komme på ferie i en tryg ramme. Vi vil gerne henvende os til ældre, som ikke selv magter at tage initiativ til at komme på ferie eller ældre som ikke har helbred til at tage alene afsted. Det er jer ude i sognet, som inviterer til højskoleferien, fordi det er jer der kender de ældre i sognet.
I er velkommen til at kontakte diakonikonsulent Sanne Damborg, telefon: 9215 6202 eller på e-mail: sgd@menighedsplejen.dk, hvis I ønsker at høre mere om seniorhøjskole.
Måske er du også interesseret i
At være med på ældrehøjskole, var en oplevelse for livet. En mand på 85 og en dame på 90 kendte ikke hinanden før. Nu kører han hver lørdag på elscooter og besøger hende, de spiller æsel, drikker kaffe og snakker, fortæller Ringkøbing-Rindum Menighedspleje.
Fortæl jeres lokale presse om jeres seniorhøjskole og de ældre deltageres glæde af ferieopholdet. Brug vores pressekit til inspiration.
Download pressekit
Download samtykke til foto
I dette hæfte finder I inspiration og vejledning til at oprette besøgstjeneste.
