

Naturaktiviteter og kirke
Naturen som rekreativt sted for børnefamilier med udfordringer
I Danmark er der i dag en generel tendens til, at børn kommer mindre ud i grønne områder end tidligere, samt at dette specielt gør sig gældende for udsatte familier. En del forskning viser også, at udsatte mennesker sjældent kommer i grønne områder. De opfatter sig selv mere stressede end gennemsnitsbefolkningen og der er en større andel af dem, der er inaktive i forbindelse med fritidsliv med bl.a. livsstilsmæssige problemer til følge. (Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Velfærd).
I samarbejde med Friluftsrådet har 'Menighedsplejen i Danmark afholdt et stort naturprojekt med titlen "Kan myrer spises" i perioden 2018 til 2022 med formål at øge forståelsen for, glæden ved samt interessen for at færdes i naturen hos børnefamilier med udfordringer, der mangler overskud til selv at komme afsted. Så lokale naturaktiviteter i fællesskab med ligestillede har været med til at danne både netværk og agere løftestang for bedring af familiernes sociale vilkår, ved at familierne er blevet styrkes både individuelt og kollektivt.
I projektet har der været særligt fokus på styrkelse af sociale kompetencer, fællesskaber, netværksdannelse samt læring og samvær. Samværet i naturen kan nemlig være med til at skabe nye relationer. Dels i form af nye venskaber mellem de deltagende børnefamilier, men også i form af ændrede opfattelser i eksisterende relationer og af den enkeltes selvopfattelse.
”Der er en anden form for læring og oplevelse. Det giver et andet samvær i naturen end indenfor” fortæller en mor, der har deltaget i projektet.
Få familierne med ud i naturen, her er der nemlig plads til at VÆRE!
Hvis I har planer om at lave ture i naturen, er det vigtigt, inden I tager afsted, at have fokus på, at mennesker er forskellige. Så der skal være plads til, at familierne kan deltage på forskellige niveauer, så de får en god oplevelse. Naturen giver bare så meget og er et rigtig godt sted, da det ikke kræver at vi skal være på en speciel måde. Her kan vi nemlig bare være os selv, om vi har behov for at være lidt alene, stille, larmende eller sammen med ligestillede- og så i fantastiske rammer.
En voksen spørger et barn sidst på turen ”Hvad har været det bedste på turen?”
Barnet svarer ”ALT SAMMEN HAR VÆRET BEDST!”
Hvordan kan jeres sogn komme i gang med ture i naturen?
Som menighedspleje kan I få hjælp og inspiration fra Menighedsplejen i Danmark vedrørende planlægning af ture, både hvad angår ideer til konkrete naturaktiviteter på de forskellige tidspunkter af året, samt information om konkrete aktiviteter netop i jeres lokalområde.
I er velkommen til at ringe og få nogle ideer og praktiske råd til ture i naturen. Vi deler meget gerne ud af vores erfaringer. Se evt. også eller downloade vores folder ”Kirken i Naturen” på linket øverst på denne side.
Kontakt diakonikonsulent Betina Køster på tlf. 4141 1191 eller på bk@menighedsplejen.dk for nærmere info.
Måske er du også interesseret i
Find inspiration i bogen

Eksempel på en NATUR tur i projekt ”Kan myrer spises?”
Læs om Stenløse-Fangel Menighedspleje og Familieforeningen fra Skt. Clemens i Odense naturtur.

