Til ældre

Kirkens sociale arbejde kan gøre en forskel for sårbare ældre

De fleste mennesker klarer sig godt gennem alderdommen. Men som vi kommer op i årene, indfinder der sig en sårbarhed hos os alle. For nogle mere udtalt, end for andre. Mange har gode stærke relationer hele livet, et godt helbred og indhold og udfordringer, der gør livet værd at leve. Ikke alle er dog så heldige at have nogen at dele livets op- og nedture med, og sikkert er det, at vi alle møder modgang. Det kan være ensomhed, sygdom, eller ”bare” det at mangle nogen, at være noget for, eller sammen med.

Og vi kan alle opleve tab. Af ægtefælle, familie, venner, funktionsevne – og jo ældre vi bliver, jo mere udsatte er vi. Tab er et grundvilkår for mennesker, og måske for ældre især, som gør, at man er i risikozonen for ensomhed. Ensomhed kan være invaliderende og gå voldsomt ud over livskvaliteten. I den sammenhæng kan kirkens diakonale indsats være af afgørende betydning. Kirken og menighedsplejen har gode muligheder for at yde omsorg og støtte til sognets ældre, ved for eksempel at få frivillige til at hjælpe med at løfte en stor og vigtig opgave – til gensidig glæde.

”Det slog mig hvor meget jeg havde trængt til, at der var nogen der ventede på mig med glæde og kaffe. Det var som at komme hjem” siger Louise om at være besøgsven.

Hvad betyder det for ældre at kirken støtter dem?

Menighedsplejen i Danmark støtter op om lokale menighedsplejers tiltag over for vores ældre medborgere. Så længe man selv kan søge kirken og andre fællesskaber er man godt stillet, men den dag man ikke selv kan overskue at søge fællesskaber, kan kirken gøre den store forskel ved at være opsøgende og hjælpe med at fastholde relationer.

Vi vil gerne samarbejde med jer i sognene om, hvordan I kan starte initiativer som for eksempel spisefællesskaber, sorggrupper, besøgstjeneste, oplevelsesture eller noget femte. En gruppe der i høj grad kan bruge en håndsrækning, er de familier hvor demens er involveret. Vi kender nok alle mennesker, der enten passer en ægtefælle med demens, ser efter en nabo eller god ven, eller selv mærker sygdommen trænge sig på. Både den sygdomsramte og den pårørende kan have megen gavn af, at menighedsplejen har et tilbud der rummer mennesker med demens, og deres pårørende. I er meget velkomne til at ringe til os, eller klik omkring på de orange bokse til højre. Vi har indhentet en masse erfaringer fra menighedsplejer rundt om i landet, samt de projekter vi har lavet sammen med jer, og samlet det i hæfter og pjecer, der forhåbentlig kan inspirere.

Det kan betyde alverden at blive forstået og mødt i sin sorg, i sin ensomhed eller livskrise. Den følelse af sårbarhed, afmagt eller skam, som man kan sidde alene med, kan kirken, de frivillige og de diakonale medarbejdere være med til at lindre med nærvær, tid og ægte tilstedeværelse. Det diakonale arbejde er værdifuldt både for modtager og den, der giver den.

”Min besøgsven er jo min redningsplanke. Det er der slet ingen tvivl om” siger Gurli på 84, der de sidste to år har mødtes med Erling fra Besøgstjenesten hver mandag.

Hvordan støtter vi sognene?

I Menighedsplejen i Danmark bruger vi de erfaringer vi har høstet i samarbejdet med jer, vores viden og erfaring fra vores eget omsorgsarbejde, samt den forskning der er lavet på området, til at pege på hvor der kan være brug for en diakonal indsats.

Vi engagerer os hele tiden i nye projekter, som vi udvikler sammen med jer ude i sognene. Vi vil gerne dele ud af den opsamlede viden og erfaring, og det gør vi med workshops, kurser, foredrag, temadage mm. Det er vigtigt for os, at være i kontakt med jer, høre jeres erfaringer og sammen blive bedre og holde gejsten oppe. Om det er menighedsplejer, kirker, sogne eller kommunale netværk, så ønsker vi dialogen og samarbejdet.

Herunder kan du se vores aktiviteter på ældreområdet:

Måske er du også interesseret i

"Skærmkaffe" er virtuelle fællesskaber for ældre, som af forskellige grunde føler sig ensomme eller isoleret i hjemmet. Læs mere

Her kan du læse, hvordan du kan støtte vores arbejde for ældre

Læs mere

I dette hæfte finder I inspiration og vejledning til at oprette besøgstjenester i de lokale sogne.

Læs mere

Du kan læse om, hvordan din menighedspleje kan starte et samarbejde med det lokale rehabiliteringscenter

Læs mere

Se nogle af vores aktiviteter her