Fattigdom i børnehøjde

Ifølge undersøgelser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lever ca. 64.500 børn i fattigdom i Danmark. Desuden viser en undersøgelse fra Mødrehjælpen fra november 2019, at familier, hvor forældrenes indkomst er tæt på fattigdomsgrænsen, generelt har svage netværk. Derudover fortæller 15 pct., at de slet ikke har venner eller familie, der kan træde til med hjælp, mens 32 pct. angiver, at de kun ”i mindre grad” kan få hjælp. For børnefamilierne medfører den økonomiske fattigdom nogle konkrete materielle og sociale afsavn. Børnene deltager ikke i samfundet på lige fod med deres kammerater. De kan fx ikke gå til fodbold, må springe en madpakke over sidst på måneden, eller de har ikke gave med til børnefødselsdagen.

Fællesskab er svært med en trængt økonomi

Den økonomiske utryghed fører til bekymring og usikkerhed for børnene. Børnene havner desværre ofte uden for fællesskaberne, da forældrene ikke har råd til at lade deres børn deltage i aktiviteter. Ofte skjuler børnene sig for vennerne, for ikke at afsløre deres afsavn. De tager ikke med i biografen og de kommer heller ikke med på fodboldturen sammen med de andre børn. Det betyder blandt andet, at børn der lever i fattigdom, ikke får samme muligheder som andre børn, for at udvikle de sociale kompetencer, som de skal bruge videre i livet. Nogle af børnene oplever også, at de får færre positive oplevelser med deres familier og med deres venner end andre børn og at de har mindre at glædes over.

Den lokale menighedspleje møder også familierne med udfordringer. Det starter ofte med at familierne henvender sig i kirken for at søge om julehjælp, konfirmationshjælp eller anden hjælp i akut nød. På den måde får kirkerne øje på at de børnefamilier i sognet, der har brug for støtte og får etableret en kontakt. Desuden har medlemssognene i Menighedsplejen i Danmark også mulighed for at søge økonomisk hjælp til familierne eller invitere dem med på Folkekirkens Feriehjælp eller andre opbyggende netværksaktiviteter eller rådgivningsforløb.

Det er Menighedsplejen i Danmarks ønske

Det er Menighedsplejen i Danmarks ønske at være med til, at flere familier bliver en del af et lokalt fællesskab – og med familiernes deltagelse i inkluderende fællesskaber, såsom sommerferie samt efterfølgende udviklende netværksarbejde, har familierne mulighed for at få styrket deres hverdag med udvikling, netværk og trivsel.

Måske er du også interesseret i

Få hjælp til det administrative arbejde i menighedsplejen

Læs mere

Vi tilbyder kurser om diakonale emner

Læs mere

SAMMEN - vores blad - udkommer 2 gange om året med artikler om diakoni.

Læs mere

Se nogle af vores aktiviteter her