

Vi arbejder for inkluderende fællesskaber.
Netværksaktiviteter og fælleskaber i kirken for børnefamilier med udfordringer.
Kingo skriver i sin salme fra 1681 ”Sorrig og glæde de vandre til hobe, lykke og ulykke de gange på rad”. Og vi kender det jo alle, det med at have sorger og glæder i livet og have brug for andre mennesker til at dele det med. Glæden bliver ofte mange gange større når den deles og sorgen bliver også lettere at bære. Derfor er fællesskaber og netværk også vigtige for os mennesker.
I Menighedsplejen i Danmark mener vi, at det er kirkens særlige diakonale opgave at række ud til børnefamilier med udfordringer. Forskellige netværksaktiviteter i kirken kan faktisk have stor betydning for familier med udfordringer og når vi fra kirken tilbyder familierne givende fællesskaber og redskaber til selvhjælp kan det hjælpe både børn og forældre til bedre trivsel og livsvilkår og også knytte familierne tættere på kirken.
Sådan kan I komme i gang:
- Start med at invitere familierne til fællesspisning med samvær og aktiviteter, fx 1 gang om måneden hvor man mødes med andre familier og frivillige. Måske kender I allerede nogle familier fra jeres julehjælpsuddeling eller prøv at kontakte den lokale børnehave/skole.
- Lav noget sund og lækkert mad til familierne, som ofte gerne vil komme hvis maden er lavet, da det ind imellem kniber med overskuddet. Gør også rummet hyggeligt, så familierne føler sig ventede og velkomne. I kan fx inddrage familierne til at være med til planlægning af de aktiviteter som passer til deres behov og ønsker.
- I skal være mindst 4 frivillige, så nogen kan stå for maden og nogen kan stå for aktiviteter. Sørg også for at I som frivillige bidrager til den gode samtale under spisningen ved bordene.
- Fint at tale om hverdagstemaer som fx trivsel og børneopdragelse. I kan fx have nogle samtalekort eller også en oplægsholder udefra men det må ikke blive for tungt eller belærende.
- Går noget ud af I starter på og afslutter på en god måde ved møderne, fx med en sang eller lystænding, så der bliver nogle faste ritualer ved start og slut.
Projekt ”Inkluderende fællesskaber. ”
I 2019 var vi så heldige at modtage støtte fra Socialstyrelsen til at iværksætte et landsdækkende projekt, der støttede udfordrede familier i et inkluderende lokalt fællesskab, hvor de sammen med ligestillede fik muligheder for at ændre livsstil og sideløbende fik tilbudt hjælp til at arbejde med udfordringer såsom dårlig økonomi, mistrivsel og ensomhed.
Projekt ”Friluftsaktiviteter og CRAFT-psykologi.
I 2023 fortsatte vi så arbejdet med børnefamilier fra sognene, også i samarbejde med Socialstyrelsen med endnu et landsdækkende projekt, nemlig Friluftsaktiviteter med fokus på CRAFT som blev afsluttet sidst på året.
Formålet med CRAFT projektet i NATUREN var:
At få familierne med ud i den lokale natur og inddrage forskellige praktiske CRAFT-aktiviteter, (som er kreative aktiviteter med hænderne) med fokus på at skabe meningsfuld selvforglemmelse som er sundt for vores hjerne. For når dette sker, altså når vi kommer i flow med CRAFT-aktiviteter, så restituerer hjernen sig og man får en pause fra ens problemer og kan også bedre komme sig over stress samt andre lidelser såsom angst, depression mv. (Psykolog Anne Kirketerp: CRAFT psykologi - sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk).
Forskellige CRAFT-aktiviteter i naturen for børnefamilierne har været:
Arbejdet med sten, kogler, bark, grene mos som de har omsæt til brugbare ting, f.eks. at snitte spiseredskaber, kæppe til vandrestave bygge fuglehuse. Der er også skabt skulpturer eller figurer af sten og andre ting ved stranden eller lavet uroer med fjer, konkylier eller andre ting fra naturen.
Børnefamilierne har også lavet aktiviteter hvor de har skabt læ, gode rum, bål og brugt bålet både til varme og madlavning, gerne med ingredienser de selv har fundet i naturen.
Så i projektet har været med til at give mange muligheder for familierne til at få styrket deres kreative kompetencer til anvendelse i løsning af praktiske problemer og også at mærke gennem sanseoplevelser samt det motoriske arbejde med hænderne, som har ført til øget trivsel og glæde for nogle af familierne.
”Fællesskab er, at vi ikke er alene.” Voksen deltager i Holebys familie-netværk.
Hvordan kan jeres sogn lave netværksaktiviteter for børnefamilier?
Kontakt gerne diakoni konsulent Betina Køster på tlf.nr. 4141 1191 eller skriv til bk@menighedsplejen.dk for nærmere info.
Vi deler meget gerne ud af vores erfaringer :)