Åndehuller

Hvorfor lave åndehuller for unge

Hvis I som sogn ønsker at supplere det eksisterende teen- og ungdomsarbejde i sognet, kunne det være I skulle overveje ”Åndehuller”!

Åndehuller har som målsætning at give sårbare unge, i et til tider udfordrende og belastet hverdagsliv, et åndehul og erfaringer med alternative samværsformer og hverdagsvaner.

Vi har arbejdet med at udvikle på ”Åndehuller” siden 2019, hvor tilbuddet blev efterspurgt i forbindelse med vores ferie tilbud til børnefamilier, Folkekirkens Feriehjælp. Evalueringen af pilotforsøget indikerer at vi har ramt ind i et behov, og at vi har fundet en form som såvel deltagere som frivillige oplever som meningsfyldt og overførbar til andre sammenhænge – f.eks. sogne.

Hvad er Åndehuller

Deltagerne er unge, der også kan opleve at være i en udsat position – f.eks. unge der arbejder med sorg, har såkaldt ”særlige behov” eller som kæmper med angst.  De voksne er IKKE eksperter, men ”helt almindelige” voksne, der er kendetegnet ved såvel en nysgerrig som anerkendende til de unge.

Vi vil foreslå tre samlinger af minimum 24 timers varighed. Fokus er på at deltagerne:

  • Får en positiv oplevelse med at skulle tilegne sig brugbar faglig viden
  • Får erfaringer med at indgå i nye sociale relationer på tværs af alder, kultur og køn
  • Får gode oplevelser med ”voksne”, som potentielt har betydning for deres tilgang til de ”næste” voksne de møder i deres liv!
  • Bruger tid på såvel personlig som kollektiv refleksion, således at de også fremadrettet kan forholde sig mere analytisk til egen livssituation
  • Oplever at være en del af en tryg og anerkendende arena, hvor man også får erfaringer med potentielt i at tale om det som kan være bekymrende og svært

Samlingerne kan evt. suppleres med kortere samlinger omkring f.eks. et månedligt måltidsfællesskab.

”…Du skal tage med. Du lærer meget om dig selv…”. Deltager ved Åndehuller 2021.

Hvordan kan jeres sogn være med?

Åndehuller – en fleksibel model, der kan tilpasses det enkelte sogn.

Antallet af samlinger, deltagernes baggrund, de frivilliges forudsætninger, indhold tager helt naturligt udgangspunkt i det enkelte sogns muligheder og ressourcer. Tilbagemeldinger fra såvel deltagere som frivillige peger dog på, at følgende er vigtigt at indtænke, hvis man overvejer et forløb på sogneniveau:

  • Kontinuitet er helt centralt – og det gælder forhold til såvel deltagere som frivillige. Projektets ”virkningshistorie” i deltagernes liv vil oplagt blive optimeret, hvis det er muligt at følges med de samme mennesker over noget tid!
  • Indtænk en tydeligere progression i forløbet, hvor man i takt med at deltagerne og de frivillige bliver mere fortrolige med hinanden, tager fat i tematikker, som kræver en vis fortrolighed: livsfortællinger, flertalsmisforståelser, fremtidsdrømme, udsathed i en perfektionistisk kultur, udfordringen ved at arbejde med ”livsstilsændringer” mv.
  • Hav fokus på faciliteter, der er med til at understøtte fællesskabet, så hellere en hytte, hvor de unge engageres i praktiske opgaver, end et hotel hvor de serviceres. 
  • En tydelig systematik i forhold til, hvordan de frivillige italesætter den potentielle transferværdi, der ligger i de erfaringer som deltagerne får i forbindelse med aktiviteter de bliver engageret i. Hvordan kan læringen fra aktiviteterne konkret overføres til deltagernes hverdag? 

 

Vi har samlet erfaringerne i et materiale, vi gerne deler med jer, hvis I vil lave jeres egne Åndehuller for unge.

Hvis I vil vide mere, er I velkommen til at kontakte Mei Petersen på telefon 26 89 06 39 eller e-mail: klp@menighedsplejen.dk.

 

Måske er du også interesseret i

Vil I lave aktiviteter for unge? - Tag de unge med på en weekendtur!

Se den lille film om åndehuller - unge på weekendophold med menighedsplejen. 

Åndehuller - en lille manual

Læs her

Et andet samarbejdsprojekt "Familiekunst" for forældre og teenagere

Læs mere

Se nogle af vores aktiviteter her