På ferie med menighedsplejen

Børnefamilier på ferie

Hvorfor skal man i kirken lave ferie for børn og deres forældre?

At tage på ferie er for de fleste af os en mulighed for at slappe af, genoplade og tilbringe kvalitetstid med vores nærmeste. I Menighedsplejen i Danmark ser vi ikke kun ferier som en pause fra hverdagen, men også som en chance for at skabe fællesskab og give omsorg til hinanden, og måske kan man også lære noget nyt om sig selv og verden.

Folkekirkens Feriehjælp har til formål, i tæt samarbejde med Menighedsplejen i Danmarks medlemssogne, at sende vanskeligt stillede børnefamilier på en uges gratis sommerferie i sommerhuse/feriecentre i Danmark. Ferieopholdet kan motivere deltagerne (forældre og børn) til efterfølgende at deltage i lokale netværksaktiviteter i kirken. Der bliver ofte opbygget en tillidsfuld relation, både familierne imellem og mellem familierne og de frivillige, og denne relation viser sig at have en langtidsvirkning, også når man er kommet hjem igen. Flere af familierne bliver ofte ved med at deltage i netværksaktiviteterne i sognene, som for nogle af dem, er blevet et fast holdepunkt i en ofte problemfyldt dagligdag. Både børn og voksne oplever at blive styrket i deres selvværd, gennem de frivilliges omsorg, hvilket på sigt kan bidrage til udvikling og nye indsigter for familierne på forskellige måder.

Hvordan kan man lave ferie for børn?

Mange børnefamilier i Danmark har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk. Det betyder tit, at børn i disse familier ikke får mulighed for at komme på ferie. Projektet Folkekirkens Feriehjælp hjælper nogen af disse familier med at betale og arrangere en uges ferie.

Familierne får mulighed for tid på egen hånd og mulighed for at deltage i fællesaktiviteter, som de frivillige arrangerer. Det kan være udflugter, fisketure, forlystelsesparker eller noget fjerde. Familierne få mulighed for ferie i et hus/lejlighed i et feriecenter i Danmark.

Projektet foregår som et samarbejde med Arbejdsmarkedets Feriefond, Menighedsplejen i Danmark samt medlemssogne. Et sogn kan invitere 6 familier og 2 frivillige med.

Sognene, der deltager i projektet, kan tilbyde dårligt stillede familier i deres eget sogn at komme på sommerferie i uge 27, 28. Læs mere om Folkekirkens Feriehjælp. 

”Tusind tak for denne sommerferie, som I gav os. Det var en af årets smukkeste uger, og mine børn og jeg har nydt det meget. Vi lærte nye mennesker at kende. Stor tak for det fremragende arbejde, der blev gjort på ferien.” Feriedeltager 2024.

Måske er du også interesseret i

Vil dit sogn invitere familier på ferie?
Læs om tilmelding og indhold

Ferietid er hyggetid

Se film fra børnenes ferie med Folkekirkens Feriehjælp.

Unge på ferie

Hvorfor skal man i kirken lave ferie for unge?

Hvis I som sogn ønsker at supplere det eksisterende teen- og ungdomsarbejde i sognet, kunne det være, at I skulle overveje ferie/weekend ophold for unge

En ferie for unge kan give de unge et åndehul i et til tider udfordrende og belastet hverdagsliv. De unge kan bryde hverdagsvaner, og opleve sig selv på en ny måde, fordi aktiviteterne er uvante og lærerige.

Ferien kan også være med til at skabe bedre sammenhold i allerede eksisterende fællesskaber, fordi ferien giver mulighed for dybere og længere samtaler.

Hvordan skal man lave ferie for unge?

Hvis I vil holde ferie for unge, behøver de voksne IKKE være eksperter, men ”helt almindelige” voksne, der er kendetegnet ved såvel at være nysgerrig og anerkende voksen, som kan støtte de unge i deres udvikling.

Vi vil foreslå et ophold på minimum 24 timers varighed. Fokus på ferie skal være at deltagerne:

  • Får en positiv oplevelse med at skulle tilegne sig brugbar faglig viden
  • Får erfaringer med at indgå i nye sociale relationer på tværs af alder, kultur og køn
  • Får gode oplevelser med ”voksne”, som potentielt har betydning for deres tilgang til de ”næste” voksne de møder i deres liv!
  • Bruger tid på såvel personlig som kollektiv refleksion, så de også fremadrettet kan forholde sig mere analytisk til egen livssituation
  • Oplever at være en del af en tryg og anerkendende arena, hvor man også får erfaringer med at tale om det som kan være bekymrende og svært
  • Opfølgning på ferie

 

”…Du skal tage med. Du lærer meget om dig selv…”. Deltager ved Åndehuller 2021.

Tag de unge med på en weekendtur!

Ferie for ældre

Hvorfor skal man lave ferie for ældre?

For mange af os er ferie en tid vi ser frem til. En pause fra hverdagen, hvor vi har mulighed for at opleve andre sider af livet og være sammen med familien eller venner i en anden kontekst. En ferie kan ofte give nye kræfter og måske give et nyt perspektiv på hverdagen. Ligeledes skaber ferieoplevelser større samhørighed i familien og vi får fælles minder. Mange ældre mennesker kommer imidlertid ikke på ferie. Årsagerne kan være mange, det kan blandet andet skyldes, at man ikke længere har nære relationer, som man kan dele ferien med eller usikkerhed om egen formåen. Derudover kan det for nogen være en økonomisk udfordring at have råd til at holde ferie. ” Det har været så dejligt, så dejligt. Tiden går alt for hurtigt. Jeg har så meget med hjem. Jeg har nydt det. Jeg har været langt nede, jeg ville ikke leve mere, jeg havde ikke noget at leve for- nu har jeg slet ikke de tanker mere.” siger Maibritt på 77år. Men netop ældre mennesker med forskellige udfordringer, kan have rigtig stor glæde af at komme lidt hjemmefra og blive beriget med nye oplevelser. ”Jeg havde egentlig lukket min livsbog, men efter en uge på Tisvilde Højskole, ved jeg at der er nogle sider endnu” siger 87årige Grethe.

Hvordan skal man lave ferie for ældre?

Menighedsplejen i Danmark har haft gode erfaringer med at arrangere 5-dages ophold på højskole. Vi har meget bevidst valgt, at opholdet skulle foregå på en seniorhøjskole. Der var mange fordele ved at vælge en seniorhøjskole, som jo var indrettet med hensyntagen til ældre menneskers behov.

Vi har været så privilegerede at kunne leje hele højskolen og har derfor selv været med til at planlægge hele ugen. Det har været succesfuldt at lægge et alsidigt program, så der var noget for enhver smag. Sang og musik var et hit. Alle deltagere fik et program for hele ugen, og man kunne deltage i det, man havde kræfter til. Fokus på vores kurser har generelt været at skabe et godt fællesskab, så alle følte sig inkluderede.

Der er mange folkehøjskoler i Danmark, og man kan sagtens tage af sted i en lille gruppe fra en menighedspleje. Man skal dog være opmærksom på de fysiske forhold, hvis man tager ældre med, som er udfordret på helbredet. Ligeledes bliver programmet lagt af højskolen – og måske ikke det, som var ideelt for jeres gruppe.

Vores erfaring er, at der helst ikke må være for lang transporttid til feriestedet – det bliver for besværligt og unødigt anstrengende for deltagerne.

Det kan være oplagt, at flere sogne planlægger en ferie sammen.

Hvis jeres menighedspleje selv vil arrangere en højskoleferie, bestemmer I selvfølgelig selv, hvem deltagerne er. Vores målgruppe har været mennesker i en svær livssituation med sorg eller sygdom. Vi vil gerne henvende os til ældre, som ikke selv magter at tage initiativ til at komme på ferie, eller ældre som ikke har helbred til at tage alene afsted.

Helle fortæller om seniorhøjskole på denne video.

Nyde solnedgang i fællesskab

Se nogle af vores aktiviteter her