Sorghøjskole: Et sted for heling og fællesskab

”Opholdet har virkelig gjort en forskel. Det er svært at sætte ord på, der er bare noget indeni, der har ændret sig. Ved at lytte til andres fortællinger, fik jeg en ny forståelse af mine egne oplevelser.”  Sådan fortalte en deltager fra forårets højskoleophold for mennesker i sorg.

Af Mei Petersen, diakonikonsulent i Menighedsplejen i Danmark

Charlotte Clante, hospice- og diakonpræst ved Diakonissestiftelsens Hospice, brænder for at hjælpe mennesker i sorg. Det er Charlotte og en flok frivillige, der står for programmet på højskolen igen til september, hvor en ny gruppe af sorgramte  på 30 personer igen tager en uge på Tisvilde Højskole under overskriften ”Sorg og glæde”. Det foregår som et samarbejde mellem Menighedsplejen i Danmark og Frederiksberg Provsti.

En oase for sorgramte
Selvom sorg er det gennemgående tema på højskoleopholdet, er opholdet også fyldt med kærlighed, accept, positivitet og håb. Der er plads til både gråd og latter, hygge og glæde.

Højskolen skaber et trygt rum, hvor der er plads til heling, hvor man kan dele sin sorg med ligesindede og måske finde nye venskaber.

Efter opholdet beskrev deltagerne oplevelsen som ”berigende” og ”fuldstændig fantastisk.” Det viser, hvordan sorghøjskolen kan være et afgørende skridt mod heling for dem, der har mistet.

”Det kan godt være svært for venner og familie og forstå, hvad det har betydet at være afsted. De kan bare se, at jeg har det bedre nu.” Fortæller en mand, som fornyeligt har mistet sin kone.

"Vi fokuserer på at give deltagerne værktøjer til at være med deres sorg," forklarer leder af opholdet præst Charlotte Clante. "Det kan være svært at tale om tab, men ved at skabe et åbent og støttende miljø, kan vi hjælpe deltagerne med at finde en vej frem."

Musikken betyder meget
Selvom vi hele vores voksenliv ved, at vi en dag skal tage afsked med vores livsledsager og andre der er os kære, er det svært at forberede sig på. Det kommer bag på mange, hvor voldsom en forandring det er at miste den ægtefælle, man gennem et langt liv er vågnet op med hver morgen. For mange ældre er tabet så gennemgribende, at de bliver ekstra sårbare.

Højskolen tilbyder et frirum, hvor man kan finde ro og støtte. Her kan man spejle sig i andre, der også er i sorg, og sammen kan man skabe et fællesskab, der hjælper med at bearbejde de svære følelser.

Flere deltagere fortalte efter opholdet i maj, at musikken på opholdet også støttede dem i sorgprocessen. Hver dag var der flere indslag med sang og musik, alt fra morgensang til koncert med en lokal trubadur. Musikken kan fungere som et kraftfuldt redskab til at bearbejde følelser, kommunikere indre tilstande og finde trøst i en svær tid.

Håb og værktøjer
Det står klart, at et ophold på højskole med fokus på sorg og glæde, tilbyder mere end blot en pause fra hverdagen – den også er et sted for dyb heling og menneskelig forbindelse. Gennem fællesskab, samtale og musik skabes et unikt rum, hvor de, der har mistet, kan finde styrke og støtte i hinanden. Opholdet på højskolen er en påmindelse om, at selv i sorgens mørkeste stunder kan vi finde lys og glæde gennem fælles oplevelser og forståelse. Det er en rejse mod fornyet håb, hvor deltagerne forlader Tisvilde med en følelse af, at de ikke er alene i deres sorg – og med værktøjer til at leve videre med den. En deltager forslog, at opholdet i fremtiden skal have overskriften “Kom med sorg, tag hjem med håb”.

Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet