NaturKRAM – fællesskab om naturen skaber ro og glæde for psykisk sårbare

NaturKRAM i Islebjerg Kirke i Frederikssund, er et tilbud særligt målrettet mennesker med en psykisk sårbarhed inde på livet, hvor deltagerne kan opleve en fordybelse og et fællesskab om naturen.

Af Anna-Marie Lauenstein og Eva Green Meinel

Anna-Marie Lauenstein, der er diakoni kirke-kulturmedarbejder i Islebjerg Kirke i Frederikssund, har gennem små to år udviklet NaturKRAM med inspiration fra Stressfri i Gårdhaven og Pilgrimsvandringer. Det er et tilbud særligt målrettet mennesker med en psykisk sårbarhed inde på livet, og som i NaturKRAM kan opleve en fordybelse og et fællesskab om naturen. Anna-Marie har i 2024 haft to forløb af 6 gange, og jeg har interviewet hende om hendes arbejde:

Hvordan kom du i gang med arbejdet, Anna-Marie?

De første sten blev lagt i samarbejde med brugere og medarbejdere i Socialpsykiatrien Frederikssund. Vi mødes i naturen og har meditation, lille gåtur ind i en mindre skov og en kropsbøn. I første periode fik refleksioner i form af ord for meget plads, og denne del måtte gentænkes. Derfor inddrog jeg elementer fra Stressfri i Gårdhaven, hvor man bruger sine hænder sammen med naturmaterialer. Da det viste sig at fungere godt. Vi laver bål, går i labyrint, stabler varder, laver natur-mandalaer, natururoer og hyldeblomstsaft, og vi har været velsignet med godt vejr. Ved juletid havde vi et indendørs tilbud med meditation og juleværksted med produktion af bivokslys, kogledyr og hvidgløgg, hvor alle kunne deltage. Et tilbud også børn tog i mod. 

Hvad oplever du, at deltagerne får ud af at arbejde med det grønne?

De opdager naturen på ny. For eksempel når vi laver natur-mandala, så tænker man først, at her da ingen ting, som kan benyttes, men når du så begynder at se efter og lede viser det sig, at her er langt mere, end du forventede. Naturen har meget mere at give. Når vi sidder ved bålet, giver flere udtryk for, at de får en ro, som giver dem glæde de næste dage.

Har der været nogle særlige udfordringer med udviklingen af tilbuddet?

Det vanskelige har været at få mennesker med tilknytning til Socialpsykiatrien til at møde op, til trods for at de hver gang roser samværet. Sårbare mennesker er meget afhængige af dagsformen, hvilket kan gøre det vanskeligt at være med.

Hvordan er det for dig som medarbejder at bruge naturen i dit arbejde?

Det bedste er nok, at NaturKRAM ikke kun er berigende for deltagere men den tid på ugen, hvor jeg også selv får noget givet. Et særligt fællesskab som giver mig ny energi til det øvrige arbejde i kirken. Et rum for fordybelse med højt til loftet, hvor vi koncentrerer os om at bruge sanserne.   

Tak fordi du ville deltage i interviewet – Anna-Marie – og god vind, naturkraft og velsignelse til dit vigtige arbejde!

Hvis du har spørgsmål til arbejdet med natur og diakoni, så kontakt gerne Anna-Marie Lauenstein på telefon Mobil 21759988 eller mail: ANMLA@km.dk

Eller Eva Green Meinel på mobil 92 82 69 59 eller mail: egm@menighedsplejen.dk

 

Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet