Af Thyge Enevoldsen, Kirke Care konsulent i Menighedsplejen i Danmark og Helsingør Stift
Trekanten i Holstebro:
Det er sket hver eneste mandag gennem vinteren – sidst på eftermiddagen. Kirke Care Holstebro inviterer til aktiviteter og hygge i det lokale beboerhus, Trivselshuset. Ca. 15 børn er dukket op i alderen fra 6 år til ca.13. Der tegnes og males og spilles og bages, og snakken går. En af de frivillige i Kirke Care Holstebro er lærer på Struer Statsgymnasiums internationale afdeling. Og derfra kommer hver mandag unge studerende, som sammen med Kirke Care frivillige laver aktiviteter med de lokale børn. Gennem foråret og sommeren flytter flokken ud på fællesarealerne med frisk luft og boldspil. Og nye kommer til.
Kirke Care Holstebro er en del af det boligsociale fællesskab. Og samarbejdet er hele tiden under udvikling.
Heimdalsvej Frederikssund:
En forårs-eftermiddag er der et Facebookopslag fra en beboer i en af blokkene på Heimdalsvej. Beboeren har fra sin altan taget et billede af rundboldspillene børn og voksne nede på græsplænen. Og hun skriver: ”Dejligt med liv på græsplænen, når kirken kalder sammen”. Når Kirke Care samler børn og voksne til leg og boldspil, så blir det set fra vinduer i alle de omkringliggende blokke. Og når rundboldkampen er afgjort, er det tid til kage og saft. En af mødrene fortæller til Anna-Marie fra Kirke Care: ”Det er første gang, at jeg har bagt en kage til sådan noget her.” Og det gir så meget mening. Kirke Care er på en helt enkel måde imødekommende og fællesskabende kirke i boligområdet.
Kongevænget i Hillerød:
I 10 år har Kirke Care været til stedet i det boligsociale område 1-2 eftermiddage eller aftner om ugen. Kirke Care har base på det lokale plejehjem, hvor de 2 frivillige ofte starter med lidt besøg rundt i huset. Derfra går de over i boligområdet, hvor der ofte sidder små grupper rundt ved borde og bænke. Det gir´ mange gode snakke. Og hvis der er fællesspisning eller kurdiske og arabiske kvinder i beboerhuset, så forventer de, at Kirke Care kommer forbi og sætter sig i en halv-times-tid. Kirke Care teamet går også næsten altid på besøg i det pædagogiske bofællesskab for voksne – og i den arabiske fædre-klub, Faluga. Det bliver til mange gode og hyggelige snakke. Og når vi møder børnene i området, kommer de løbende og spørg: ”Hvornår er der fælles rundbold næste gang?”.
Kirke Care kan være en enkel og tydelig platform for lokale kirkers indsats for fællesskab/relationer og sammenhængskraft i boligsociale områder. Det er let at komme i gang. Kontakt Menighedsplejen i Danmark, hvis I er nysgerrige.