Hvorfor er det vigtigt at definere ordet diakoni?

I Dansk Diakoniråd har vi arbejdet med en fælles definition for diakoni, fordi vi mener, at det er vigtigt at have et fælles udgangspunkt, når vi samarbejder om diakonien i praksis.

Dansk Diakoniråd har udgivet inspirationspapiret ”Diakoni er....". I indledningen står ”At formålet med materialet er at inspirere kirker, organisationer, frivillige og politikere til at tale med om, hvad diakoni er, hvilken rolle den har i samfundet, og hvilken rolle den skal have i fremtiden. Diakoni er ikke kun en handling, det er en holdning til næsten, samfundet og livet.

Vores erfaring er, at de ansatte i kirken kan opleve, at det er svært at beskrive og forklare, hvorfor diakonale aktiviteter er vigtige for kirken, hvis der ikke er en fælles definition for diakonien. Vi møder menighedsråd, der bogfører bespisning af menighedsrådet, som en diakonal aktivitet uden at klargøre, hvorvidt det rent faktisk er diakonalt det, som pengene bliver brugt til.

Så definitionen af diakoni har to hensigter, for det første at hjælpe dem, der arbejder med emnet i praksis og for det andet for at afgrænse diakonien, så de pengene, der bliver brugt på diakoni rent, faktisk går til diakoni.

Definition af diakoni:  
Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Den er evangeliet i handling og udtrykkes gennem næstekærlighed, inkluderende fællesskab, værn om skaberværket og kamp for retfærdighed”.

Essensen i diakonien er, at vi alle uanset alder er kaldet til et hverdagsliv i tjeneste. Diakonien bliver således både en grundtone i menigheden samtidig med, at den gøres konkret i særlige diakonale aktiviteter. Diakonien bliver som det lag i lagkagen, der gennemsyrer alle lag og en grundtone i hele kristendommens virke.

Vi talt med forskellige personer, der arbejder med diakonien til dagligt, om hvordan de har brugt ’Inspirationspapiret om Diakoni’ i deres arbejde.

Kirke- og kulturmedarbejder Maja Rügger fra Tingbjerg Kirke siger: ”Det er rigtig godt med en folder som på meget konkret vis viser, hvad diakoni er”.  

Ulla Holmgaard fra Åbyhøj Kirke siger: ”I Åby Sogn er mit fokus, at alle aktiviteter skal sigte mod at kunne rumme alle, at alle kan bidrage med noget, og at den enkelte føler sig taget godt af, og det er folderen meget tydelig omkring”.

Stine Lene Hansen, der er chef for det sociale arbejde i Kirkens Korshær, siger, at der særligt er to punkter, hvor publikationen er vigtig. For det første er det vigtigt for branchen, som Stine siger: ”Vi har brug for som branche og faglighed at se os selv tydeligt ind i en kirkelig kontekst, uden at denne går på kompromis med socialfagligheden, som vi læner os ind. Er det handling, tankegang eller metoder, der gør det diakonale arbejde særligt eller er det en stærk kombination af det hele. Den tydelighed publikationen beskriver det samlede diakonifelt mere enslydende og derfor også stærkere særligt på den politiske front og i forhold til fortalervirksomhed”. For det andet er det vigtigt for Stine Lene Hansen i forhold til medarbejderne i det diakonale, som Stine siger: ”Samtidigt er det personale og de dygtige mennesker, der arbejder i vores organisationer ikke altid klædt på til eller vokset ind i en diakonal tankegang. Her bliver definitionen afgørende, i sit udtømmende sprog og tydelige interesse for feltet - en stærk nøgle til forståelse”.

Du finder inspirationspapiret på Dansk Diakoniråds hjemmeside

 

Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet