Også i Danmark har nogle personer økonomisk mulighed for at få aftensmad hver dag og slet ikke mulighed for gøre de ting, som de fleste i samfundet har råd til. Man skelner mellem ABSOLUT fattigdom, som Verdensbanken definerer som at en person kun har 1,9 US dollars til rådighed, og RELATIV fattigdom. Der er flere måder at måle relativ fattigdom på. Man kan fx vurdere hvilke økonomiske muligheder en person har for at dække sit materielle og kulturelle behov, i fht. hvad andre i samme samfund har mulighed for. Man kan også sammenligne indkomstforhold. Danmarks Statistik har beregnet at 3,7 % af danskerne og 4,2 % af danske børn er RELATIVT fattige.
Konfirmation er en af de højtider, hvor danske familier, der er ramt af fattigdom, kan mærke, at det er særlig svært at få enderne til at mødes. Alle forældre vil selvfølgelig gerne give deres børn en uforglemmelig dag, ligesom kammeraterne får. I Danmark bliver mere end 60 procent af en ungdomsårgang konfirmeret. Og mange, der ikke bliver konfirmeret holder en stor unge fest, som fejrer overgangen fra barn til voksen. Der skal være gaver, pænt tøj og gæsterne skal have god mad. Der er mange forventninger at leve op til.
Kirkerne og andre sociale organisationer deler legater ud, der kan støtte økonomisk udsatte familier, så de kan fejre deres unge menneske.
”Vi har flere gange imødekommet ansøgninger til vores menighedspleje fra familier, der har haft svært ved at få råd til at holde konfirmation”, fortæller Erik Ladegaard der i en lang årrække har arbejdet som sognepræst i Holstebro. ”Jeg husker blandt andet en familie, hvor faren var langtidssyg, og moderen gik ned med stress og udbrændthed. De holdt konfirmation på McDonald. I sådanne situationer bliver man rigtig glad for sin lokale menighedspleje, ligesom man også glæder sig over, at Menighedsplejen i Danmark har et legat for Skjult Nød, som også kan støtte sådan en familie”, fortsætter han.